| hem | vävda bilder | Rättvisa | Lista på alla vävar i serien Rättvisa |

RÄTTVISA
vävda textila bilder
textilkonstnär katrin bawah

Orättvisor och ojämlikhet i världen liksom maktmissbruk, förtryck och odemokratiska överheter har engagerat och inspirerat mig till att väva bilder på temat Rättvisa. Jag vill visa min solidaritet med de fattiga och mot kapitalismen, med u-länderna och mot imperialismen, med kvinnor och mot patriarkatet.

Jag har utvecklat tekniken bunden rosengång så att jag väver med fler skaft och trampor. På så sätt kan jag få två olika "små" figurer bredvid varandra på samma rad eller större figurer där jag kan visa ännu mer detaljer och olika uttryck för att förstärka berättelsen. Färgsättningen är ofta symboler för olika saker som klasstillhörighet, kamp och ofrihet. Jag väver också vanliga bildvävar.
Samtidigt vill jag att man ska kunna betrakta mina vävar som dekorativa bilder. Jag gör inte affischkonst.

Detta är några av vävarna. Klicka på bilderna för att få se en större bild
Klicka på texten för att få läsa och se detaljer om vävarna
Förtrycket, väv i bunden rosengång, del 1 i en serie på tre tillsammans med Flykten och Främlingskapet. Förtrycket i ditt landet gör att du med ditt engagemang för rättvisa och frihet måste fly. textilkonstnär katrin bawah. Flykten, väv i bunden rosengång, del 2 i en serie på tre tillsammans med Förtrycket och Främlingskapet. Flykten mot det okända och hoppet mot friheten. textilkonstnär katrin bawah. Främlingskapet, väv i bunden rosengång, del 3 i en serie på tre tillsammans med Förtrycket och Flykten. Främlingskapet i det nya landet, allt är annorlunda och du måste börja på nytt. Hur ska du hitta friheten?
Förtrycket Flykten Främlingskapet
Jordens folk, väv i bunden rosengång. I den här väven ville jag berätta om olika folkslag och att  vi alla är lika mycket värda. Det som är konstigt och främmande i en del av världen är alldeles normalt i en annan del. textilkonstnär katrin bawah. Rätten till mitt land, väv i bunden rosengång. Figurerna föreställer kurder, sydafrikaner, indianer, palestinier och samer. Vid tiden då väven tillverkades hade dessa folk inte rätt till sitt eget land. textilkonstnär katrin bawah. Stoppa neutronbomben, väv i bunden rosengång. Bilden berättar om en familj bestående av far, mor och tre vuxna döttrar med män och barn. De bor på olika ställen i olika byggnader. Så kommer svarta bomber och orsakar död och förödelse, i väven symboliserat med svarta ”bombformer” och svarta kors. Neutronbomben dödar  människor och annat liv men låter husen stå orörda kvar. textilkonstnär katrin bawah. Ådalen 1931, Glöm dem aldrig, väv i bunden rosengång
Jordens folk Rätten till mitt land Stoppa Neutronbomben Ådalen 1931
Om jag ändå kunde skriva, bildväv. Bilden visar Maria kvar hemma i byn och får ta hand om allt där. Manuel som åkt till staden för att försöka hitta ett jobb och kunna försörja sin familj. Eftersom de båda är analfabeter så kan de inte ha någon kontakt med varandra och ingen av dem vet hur den andra har det. textilkonstnär katrin bawah. Kommunikation, bildväv med de latinska, arabiska och kyrilliska skrivtecken. Det är inte alltid som man förstår det skrivna ordet. Det är inte alltid man förstår det talade ordet. Det är inte alltid man förstår varandra. textilkonstnär katrin bawah. Frihetskämpen, bildväv med inplockade ryaknutar. textilkonstnär katrin bawah.
Om jag ändå kunde skriva Kommunikation Frihetskämpen
Klicka på texten för att få läsa och se detaljer om vävarna
Lista på alla vävar i gruppen Rättvisa
| om mig | stickade kläder | vävda textila bilder | applikationer | utställningar | teckningar | länkar |
copyright © katrin bawah 2004-2011

Sidan uppdaterades 2011-06-24